Transferová fólie


se používá k fixaci, přenášení a zažehlování hot-fix kamínků na látku. Fólie se skládá ze dvou částí – bílé krycí a průhledné. Pracujete s průhlednou částí, která je z jedné strany lepící. Bílá, krycí část, se při zažehlování nepoužívá.
Práce s fólií je rychlá a praktická. Hot-fix kamínky skládáte pinzetou na fólii do požadovaných vzorů či motivů – vždy na „lepící stranu“ fólie, kameny skládáte lícem na fólii = lepidlem nahoru), a přímo přes fólii kameny najednou zažehlíte na požadované místo. Fólii můžeme použít i opakovaně, dokud lepí spodní strana fólie nebo dokud nedojde k jejímu znečištění.

Návod


Hot-fix kameny opatrně pinzetou nebo rukou umístěte na požadované místo. Kameny umisťujte lepidlem nahoru na průhlednou lepící část transferové fólie. Textil umístěte na rovnou podložku lícem nahoru. Průhlednou fólii s kameny umístěte lepící stranou na tkaninu. Pokud není v požadované poloze, lze ji opatrně zvednout a přemístit. Průhledná fólie se během nažehlování nesundává, nažehluje se přes ni. Tkanina, na níž budete zažehlovat aplikaci, by měla být přežehlena a zbavena všech nečistot. Ihned po zažehlení se opatrně přesvědčte, zda nedošlo k průsaku lepidla a textil není přilepený nebo slepený!
K zafixování kamínků je zapotřebí správné teploty, tlaku a doby, aby došlo k rozpuštění lepidla a k přilepení kamínku na látku. Před aplikací doporučujeme otestovat látku – jestliže dojde při žehlení při teplotě 170°C k jejímu poškození, látka není vhodná k aplikaci kamínků. Doba potřebná k fixaci je závislá na způsobu zažehlení, na tloušťce tkaniny a na velikosti kamínků. S ohledem na různé složení a tloušťku tkanin je vhodné dobu a teplotu zažehlovaní předem odzkoušet. Především při zažehlování na nové nebo neznámé tkaniny doporučujeme provést aplikační test. U jemných tkanin doporučujeme zažehlovat přes ochranný papír.

Postup při zažehlování hot-fix kamenů a aplikací žehličkou:


Teplota a doba je však závislá na konkrétní látce. Těžší tkaniny, jako je džínsovina, potřebují více času a lehké látky jako hedvábí bude potřebovat méně času ... U napařovací žehličky vypněte napařování. Vyzkoušejte, zda je látka vhodná k nažehlování (snese teploty cca170°C). Nastavte žehličku na stupeň pro žehlení bavlny cca 170°C . Přiložte horkou žehličku a jemným tlakem přitlačte (cca 20-30 sekund). Žehličkou nepohybujte do stran, pouze ji shora přikládejte, aby nedošlo k posunutí kamínků. Po zažehlení zkontrolujte, zda nedošlo k průsaku lepidla a slepení textilie nebo jejímu přilepení k podkladu. Tkaninu i s fólií nechte vychladnout (2-3 minuty) a potom pomalu odstraňujte fólii. Délku doby chladnutí fólie doporučujeme předem odzkoušet na testovacím vzorku. Pokud stahujete s fólií i kameny nebo kameny nedrží pevně na tkanině, fólii nesundávejte a zažehlete ještě jednou.
!! K zafixování kamínků je zapotřebí správné teploty, tlaku a doby, aby došlo k rozpuštění lepidla a k přilepení kamínku na látku. Před aplikací doporučujeme otestovat látku – jestliže dojde při žehlení při teplotě 170°C k jejímu poškození, látka není vhodná k aplikaci kamínků. Doba potřebná k fixaci je závislá způsobu zažehlení, na tloušťce tkaniny a na velikosti kamínků. S ohledem na různé složení a tloušťku tkanin je vhodné dobu a teplotu zažehlovaní předem odzkoušet. Především při zažehlování na nové nebo neznámé tkaniny doporučujeme provést aplikační test. U jemných tkanin doporučujeme zažehlovat přes ochranný papír.
Doporučení:
Přestože je v návodu uveden postup zažehlování aplikací žehličkou, doporučujeme zvláště pro komerční účely používat pro nažehlování aplikací termolis – máte tak zaručeno dodržení tlaku, teploty a času při zažehlování.

Postup při zažehlování hot-fix kamenů a aplikací v zažehlovacím lisu:


Nastavte tlak cca 2-3 bar, teplotu 170°C a dobu cca 18 sekund, zažehlete. Po zažehlení zkontrolujte, zda nedošlo k průsaku lepidla a slepení textilie nebo jejímu přilepení k podkladu. Tkaninu i s fólií nechte vychladnout (2-3 minuty) a potom pomalu odstraňujte fólii. Délku doby chladnutí fólie doporučujeme předem odzkoušet na testovacím vzorku. Pokud stahujete s fólií i kameny nebo kameny nedrží pevně na tkanině, fólii nesundávejte a zažehlete ještě jednou.
K zafixování kamínků je zapotřebí správné teploty, tlaku a doby, aby došlo k rozpuštění lepidla a k přilepení kamínku na látku. Před aplikací doporučujeme otestovat látku – jestliže dojde při žehlení při teplotě 170-180°C k jejímu poškození, látka není vhodná k aplikaci kamínků. Doba potřebná k fixaci je závislá způsobu zažehlení, na tloušťce tkaniny a na velikosti kamínků. S ohledem na různé složení a tloušťku tkanin je vhodné dobu a teplotu zažehlovaní předem odzkoušet. Především při zažehlování na nové nebo neznámé tkaniny doporučujeme provést aplikační test. U jemných tkanin doporučujeme zažehlovat přes ochranný papír.
Doporučení:
Přestože je v návodu uveden postup zažehlování aplikací žehličkou, doporučujeme zvláště pro komerční účely používat pro nažehlování aplikací termolis – máte tak zaručeno dodržení tlaku, teploty a času při zažehlování.

Údržba:


Prát a žehlit z rubu (lícovou stranou s kameny dovnitř). Tkaniny a oděvy s kameny vyžadují opatrné zacházení. Poprvé je perte až po úplném vytvrzení lepidla, asi po 24 hodinách. Doporučujeme prát ručně ve vlažné vodě s minimálním množstvím pracího prostředku, neždímat – po vyprání zabalit do osušky a vodu opatrně vymačkávat. Sušit zvolna rozložené na savém podkladu. Při praní v automatické pračce zvolte program pro jemné prádlo bez ždímání.

Upozornění:


Nažehlovací kameny nemusí být vhodné pro aplikaci na různé typy kožených výrobků (řezaná, vydělávaná, lakovaná kůže …), na umělou kůži (koženku), semiš a málo nasákavé textilní výrobky nebo na výrobky opatřené chemickou úpravou či zátěry (např. vodoodpudivou).Není vhodné nažehlovat kameny na podklad, který je namáhán v místě nalepení kamene v ohybu (např. obuv).
Neneseme žádnou odpovědnost za poškození materiálu způsobené nesprávným způsoben zažehlení, nesprávnou teplotou nebo aplikací na nevhodný materiál.

Comments (0)

No comments at this moment
Produkt přidán do seznamu přání
Produkt přidán k porovnání.